Medisch pedicure


Een medisch pedicure heeft een speciale opleiding gevolgd waardoor zij de kennis bezit over risicovoeten en mag zij deze behandelen.
Risicovoeten:

  • Diabetische voet
  • Reumatische voet
  • Spastische voet
  • Verwaarloosde voet

Ik ben medisch pedicure en sta in geschreven in het register voor pedicures(KRP), en heb contracten met podotherapeuten.

Diabetische voet

De voeten van een diabetes patiënt hebben een speciale behandeling nodig omdat deze voeten extra kwetsbaar zijn, er kunnen zich de volgende veranderingen voor doen:

– NEUROPATHIE: beschadigingen van de zenuwen. Hierdoor kan er verminderd gevoel ontstaan. Drukplekjes in schoenen, steentjes, hitte worden niet gevoeld waardoor er ongemerkt wondjes kunnen ontstaan.

– STANDAFWIJKINGEN: als er bepaalde zenuwen uitvallen, gaan de kleine voetspieren minder werken, onderbeen spieren gaan overheersen wat kan leiden tot standsverandering in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren, wonden.

– VERMINDERDE DOORBLOEDING: Hierdoor ontstaat er verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of niet.

– LIMITED JOINT MOBILITY: Hierbij is de mobiliteit van de voet gewricht beperkt. Gevolg kan zijn stand van de voet verandert, gewrichten worden minder beweeglijk. Hierdoor ontstaan er sneller drukplekken en eelt vorming.

– INFECTIE: met diabetes bent u vatbaarder voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of nagels.

Een goede voetverzorging is erg belangrijk!

Vergoeding

Er vindt jaarlijks een voetonderzoek plaats bij de podotherapeut. Deze maakt een zorgplan, hierin komt te staan wat uw zorgprofiel is en wat de medisch noodzakelijke punten zijn wat de pedicure moet behandelen.
Als de podotherapeut het zorgprofiel heeft vast gesteld, kan hij een declaratie indienen bij de zorgverzekeraar.

Bij een zorgprofiel O wordt er geen vergoeding uitgekeerd. Bij profielen 1 tot en met 4 zal er uit de basisverzekering een vergoeding zijn. U merkt dit niet aan uw eigen risico. U mag zelf aan geven welke pedicure u wilt bezoeken.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet de pedicure een contract hebben met de desbetreffende podotherapeut. Ik heb contracten met podotherpeuten, indien u door mij behandeld wilt worden is dat mogelijk.

Zorgprofiel

Zorgprofiel geeft aan de hoeveelheid kans dat een diabetes patiënt kans heeft op het krijgen van wonden.

Diabeten in zorgprofiel 0 hebben geen complicaties aan de voeten. Hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer kans dat de patiënt loopt op het krijgen van langdurige wonden. Dit wordt ook wel aan gegeven met de term: Simm’s classificatie 0 tot 4.

Zorgprofiel 0: Er zijn geen complicaties aan de voeten.
Zorgprofiel 1: Het gevoel OF de doorbloeding in de voeten is aan getast.
Zorgprofiel 2: Het gevoel EN de doorbloeding in de voeten zijn aan getast.
Zorgprofiel 3: Het gevoel en/of de doorbloeding in de voeten zijn aangetast in combinatie met verhoogde druk.
Zorgprofiel 4: Er is sprake van een wond, amputatie of Charcot voet (voet van een diabeet die aan gedaan is door een blessure, voet wordt warm, rood, dik en kan van vorm veranderen)

Reumatische voet

De voeten van reuma patiënten vragen extra zorg, ze zijn kwetsbaarder en extra gevoelig door:

  1. Gewrichtsontstekingen
  2. Slijmbeursontstekingen
  3. Slijtage in de gewrichten
  4. Standsveranderingen van de voeten

Indien de reumapatiënt in zijn beweging beperkt wordt zal de doorbloeding afnemen. Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voet vaak ongewenst eelt en likdoorns op.
Door beperkte bewegingsvrijheid en/of dat tenen in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, kan de reumapatiënt ook te maken krijgen met nagelafwijkingen zoals ruwe broze gespleten nagels, brokkelige nagels, ondoorzichtige nagels. Ook verkleuring van de nagel
kan voor komen.

Vergoeding

U kunt in aanmerking komen voor een vergoeding van (een deel van) de behandelingskosten. Informeer hierna bij uw zorgverzekeraar, of kijk op de site van KRP.

Bent u diabeet of heeft u reuma?

Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij KRP en Provoet.

Wat u zelf kunt doen:

– Loop nooit op blote voeten.
– Was uw voeten dagelijks met lauw water zonder zeep (neem geen voetenbad!!). Droog deze goed af, vooral tussen de tenen.
– Voorkom een droge huid. Smeer uw voeten dagelijks in met een zachte voet crème en zorg ervoor dat deze niet tussen de tenen komt.
– Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, beschadigingen of wondjes. Let daarbij ook op kleur en zwelling. Vergeet bij de inspectie de ruimtes tussen de tenen niet.
– Doe regelmatig voet gymnastiek en beweeg iedere dag. Dit bevordert de bloedsomloop in uw voeten, en houdt uw gewrichten soepel.
– Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af om ingroeien te voorkomen.
– Ga nooit zelf met eelt of likdoorns aan de slag.
– Gebruik geen likdoornpleister. Daarin zit salicylzuur wat de huid verweekt en ernstige problemen kan veroorzaken.
– Draag dagelijks schone sokken zonder boorden/ naden en passende schoenen.
– Controleer voordat u uw schoenen aan trekt de binnen kant van uw schoenen op steentjes of harde randen en naden. Deze kunnen wondjes veroorzaken.

Schoenadvies

– Koop uw schoenen altijd ’s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die goed
passen.
– Loop in de winkel een paar rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel niet kopen. Een goede schoen hoeft u niet in te lopen.
– Schoenen moeten zowel in de lengte en in de breedte voldoende ruimte bieden. Als u staat moet de schoen 1 cm langer zijn dan de langste teen.
– Schoenen mogen nooit te spits toelopen, maar horen in overeenstemming te zijn met de vorm van de voet.
– Laat uw voeten elk jaar opmeten. Uw voeten veranderen naarmate u ouder wordt.
– Belangrijk voor de ondersteuning van de voet is dat de hielversteviging stevig is. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet gemakkelijk vervormen.
– Schoen met veter- of klittebandsluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm dan instappers. De wreefsluiting geeft extra stevigheid aan de schoen.
– De hak van de schoen mag maximaal 2-3 cm zijn. Is de hak hoger dan ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.
– Heeft u zolen of ortheses die u wilt dragen in de schoenen? Neem deze dan altijd mee naar de winkel en pas de schoenen met uw zolen of ortheses.
– Haal een eventueel uitneembaar voetbed uit de schoen als u zolen draagt. Op deze manier verliest u geen ruimte in de schoen. Verzeker u ervan dat de binnenzool vlak is voor u de zool in de schoenen plaatst. De zool moet vlak in de schoen liggen.
– Het is mogelijk dat uw confectie schoenen niet voldoende bescherming bieden. Uw podotherapeut adviseert u dan om een specialist te raadplegen. Deze bepaalt of u (semi)orthopedische schoenen nodig heeft.